Inleiding

STADSPARK met HEKWERK rond boom, HERINNERINGSBANK en BRUG. Met de aankoop in 1874 van het landgoed De Pasch door de fabrikant en grootgrondbezitter Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt (1837-1903) werd de eerste en belangrijkste impuls tot de aanleg van de grootschalige villawijk De Parken gegeven. De grote toeloop van welgestelden, vaak renteniers uit de voormalige koloniën, fabrikanten en hoge ambtenaren, vroeg aan het einde van de 19de eeuw steeds meer ruimte. Met de verkaveling van het landgoed De Pasch werd getracht in deze ruimtebehoefte te voorzien. Kort daarna kocht Van der Houven het landgoed De Vlijt (later Marialust). Ook dit landgoed werd grotendeels in verkaveling uitgegeven voor villabebouwing, deels werd het bestemd als wandelpark. Dit park, het Wilhelminapark, is vóór of in 1890 aangelegd om delen van het voormalige landgoed als aantrekkelijke bouwgrond tot ontwikkeling te brengen. In 1890 werd het ter gelegenheid van de tiende verjaardag van prinses Wilhelmina geschonken aan de gemeente Apeldoorn.

Stadspark met invloeden van de Engelse landschapsstijl uit 1890.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de zuidwestrand van de Parken als onderdeel van een bijna doorgaande groenzone, bestaande uit een viertal parken, die tezamen met de vele particuliere groenelementen een aantrekkelijk, waardevol beeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het park is aangelegd temidden van de huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.

- Van cultuurhistorische waarde als een van de vier stadsparken in de wijk de Parken.