Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514519
Complexnummer
514517 - Wilhelminapark
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82942/151
Kadastrale aanduiding
Apeldoorn AA 307
Apeldoorn, stadspark, Parken

Omschrijving

In het zuidwestelijk deel van het park bevindt zich een kunststenen HERINNERINGSBANK, ontworpen in orthogonale stijl en opgedragen aan de oud-burgemeester Henri Paul Jules Tutein Nolthenius. Het ontwerp dateert uit 1932 en is van de hand van de Apeldoornse houtsnijder en beeldhouwer Pieter Puype (1874-1942). De bank bestaat uit een vijftal hoge rechthoekige stukken steen, in hoogte aflopend van het midden naar de zijkanten. Aan zowel voor- als achterzijde bevindt zich in het midden een plantenbak met aan weerszijden een houten bank, rustend op stenen sokkels. De voorzijde bevat in het middelste paneel de beeltenis van Tutein Nolthenius met daaronder zijn naam. Daaronder de tekst: 'was burgemeester van Apeldoorn en Vlissingen. Hij beschermde de kunst e/h ambacht'. De voorzijde van de plantenbak heeft een (familie)wapen met daaronder de tekst 'Voluntate potestas'. Het linker paneel bevat een gestileerde vrouwenfiguur met een wapenschild met daarin drie lege wapenschilden en het onderschrift 'kunst'. Het rechter paneel bevat een gestileerde mannenfiguur met hamer en aambeeld en het onderschrift 'ambacht'. De achterzijde bevat in het middelste paneel de tekst 'Hulde. De Apeldoornsche en Vlissingsche burgerij, vrienden en vereerders'. De plantenbak heeft de tekst 'Onthuld 5 maart 1932'. Het linker paneel het wapen van Vlissingen met daaronder '16 sept 1888 - 17 juli 1879'. Het rechter paneel het wapen van Apeldoorn met daaronder '1 aug 1879 - 1 juli 1910'. De bank is gesigneerd op de linker zijkant.

Waardering

Herinneringsbank uit 1932 naar ontwerp van Pieter Puype.

- Van architectuurhistorische waarde alsherdenkingsbank van de Apeldoornse houtsnijder en beeldhouwer Pieter Puype (1874-1942). Eveneens van waarde vanwege de plaatsing in het park. Ook in de aangrenzende parken is een herinneringsbak geplaatst, waarvan nog een door Puype ontworpen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514517. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Zitbank

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1932
1932
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Puype, P. (Pieter) ; Gelderland
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker