Oud-Valkenburg A 729
Oud-Valkenburg 19, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving onderdeel 1

KASTEEL; omgracht, in oorsprong middeleeuws gebouw in mergel en baksteen op L-vormige plattegrond; op de hoek (noordwestpunt) een uitspringende forse vierkante toren; samen met de binnenplaats vormt het gebouw een vrijwel vierkant eiland; de binnenplaats heeft een keermuur in mergel met lage borstwering; de westelijke kasteelvleugel, XVI-XVII, heeft twee bouwlagen boven de kelders; mergel, alleen noordgevel in baksteen (18e eeuws); zadeldak met drie nokschoorstenen en trapgevel aan zuidzijde en schild aan noordkant; de lange muur aan de grachtzijde heeft direct onder de parterreramen drie brede banden in baksteen, die in de vier torengevels doorlopen; ramen met meerruitsvensters en blokvormig omlijst met hardsteen; onder de goot een fries met gotische boogjes; dubbele ingangsdeur in de oostgevel op de binnenplaats; de zware toren, ongeveer 1500, is in mergel uitgevoerd en heeft boven de kelder drie verdiepingen; de bovenste correspondeert met de kapverdieping van de westvleugel; smalle meerruitsvensters; achtkantig, aan de voet sterk geknikt dak, dat eindigt in een uivormige spits; daarop windvaan met jaartal 1620; de noordvleugel, XVIII, in baksteen en enkele meters tot aan de gracht verlengd in de 19e eeuw, heeft boven de kelders één hoge verdieping en daarboven een verdieping in de mansardekap; symmetrische gevels aan buiten- en courzijde (afgezien van de verlenging): in het midden een rijk omlijste risalerende poortdoorgang met links en rechts telkens twee licht getoogde meerruitsvensters met hardstenen omlijstingen; Régence poortomlijsting in mergel en hardsteen, boven de gootlijst doorlopend in halfrond fronton met drie vazen en door rocaille omlijste alliantiewapens, waaronder een getoogd meerruitsvenster; in de omlijsting, ter weerszijden van de poort een smal getoogd venster. Boven de poortdoorgang aan de courzijde een zonnewijzer ter breedte van de poort. Alle kasteeldaken met leien gedekt. Inwendig onder meer: van oorsprong vrij hangende steektrap, XVIII, met forse vierkante vaasvormige balusters, alles in eikenhout; diverse kamers met stucplafonds en eiken parketvloeren en betimmeringen, XVIII. In salon Lodewijk XV- schoorsteenmantel van bruingeaderd marmer met erboven schilderstuk (Diana).

KASTEEL van algemeen belang

- vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische waarden;

- vanwege de boeiende architectuur: harmonisch samengaan der verschillende bouwstijlen en -perioden;

- als historisch en fysiek middelpunt van de historische buitenplaats en uitgangspunt van de compositie van de parkaanleg;

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Kasteel

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats