Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS GENHOES ligt enkele kilometers ten oosten van Valkenburg, in het stroomdal van de Geul, direct op de zuidoever van de Molenbeek, een zuidelijke omleiding van de Geul; het complex bestaat uit een dubbel omgracht, in oorsprong middeleeuws kasteel op L-vormige plattegrond met een forse hoektoren; een deel van de buitengracht is in de 19e eeuw gedempt; de brede vierkante binnengracht met lage walmuren in mergel omgeeft het kasteel en de binnenplaats; een oplopende brug met 6 bogen geeft toegang tot het kasteeleiland; op het terrein tussen de binnen- en deels gedempte buitengracht liggen de grote kasteelhoeve, de voormalige moestuinen, de tuinmuren met restanten van kassen en een klein park met monumentale oude bomen: een landschappelijke aanleg uit ongeveer 1825 op basis van een 18e eeuwse geometrische aanleg, waarvan onder meer nog een fonteinbassin resteert; in dit parkje liggen ook de fundamenten van een ijskelder en een paviljoen; het complex wordt van oudsher geheel omgeven door boomgaarden; een korte lindelaan leidt vanaf de straatweg naar de poort, die toegang geeft tot de weg tussen de cour van de hoeve en de binnengracht; deze weg, waarop de brug naar het kasteel uitkomt, loopt verder de oorspronkelijke moestuin in. Het complex wordt aan de noordzijde begrensd door de Molenbeek, aan de oostkant door een scheisloot, aan de zuidzijde door de straatweg en aan de westkant door de Molenbeek en percelen van derden. De historische buitenplaats Genhoes omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), BOERDERIJ (3), BRUG (4), POORTEN en HEKKEN (5), MUREN en KASSEN (6) en TUINSIERADEN (7).

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS GENHOES is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de hoge mate van architectonische gaafheid van het gehele complex, zeker ook voor wat betreft de vrijwel ongestoorde ligging in het landschap van het Geuldal en vanwege de samenhang van de onderdelen.