Oud-Valkenburg A 729
Oud-Valkenburg A 730
Oud-Valkenburg A 1397
Bij Oud-Valkenburg 19, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving onderdeel 6

MUREN en KASSEN; keermuren langs de gracht, XVIII of ouder: de binnengracht heeft keermuren met een lage borstwering aan de noordelijke, oostelijke en zuidelijke buitenoever; ook de kasteelcour wordt door terrasmuren van de gracht gescheiden; hiervan is de borstwering hoger; alle muurwerk in mergel. In de moestuin zijn twee evenwijdige muren in mergel; de meest noordelijke, met vensteropeningen, sluit de moestuin aan de noordzijde af van het weidegebied; via een kort stukje muur is er verbinding met het onder 5b genoemde hek; de muur is eigenlijk de achterwand van een grote 18e eeuwse kas, waarvan de fundering en de oostelijke zijwand (mergel) met ingang nog resteren; van deze zijmuur is de driehoekige vorm en een fraaie voluutvormige versiering nog duidelijk aanwezig; de andere muur, in het verlengde van de noordelijke grachtarm, dateert uit de 19e eeuw en eindigt tegen de buitengracht; ook in mergel; tegen deze muur, uitgebouwd in de binnengracht, het restant van een kas in mergel.

MUREN en KASSEN van algemeen belang

- vanwege de cultuurhistorische en functionele waarden;