Oud-Valkenburg A 730
Oud-Valkenburg A 1397

b. fundamenten ijskelder

c. bassin

d. balkonhek

e. beelden

ad a.: ten zuiden van het kasteel op de plaats waar de buitengracht in de binnengracht stroomt: langwerpig bakstenen gebouwtje onder mansardedakje, XVIII; alleen fundering nog aanwezig; restanten thans opgeslagen, in afwachting van wederopbouw.

ad b.: in het wandelparkje: fundering (mergel) van achthoekige ijskelder, XVIII.

ad c.: in het parkje, in de as van de toegangsbrug: rond bassin in geprofileerde hardsteen op fundering van mergel, XVIII; bassinrand op maaiveldhoogte.

ad d.: in oostelijke terrasmuur op de kasteelcour: smeedijzeren balkonhek met gebombeerde vorm, XVIII; in de naar het oosten gerichte as vanuit de ingangsdeur van de westvleugel; deze as snijdt loodrecht de lengteas van de moestuin.

ad e.: in het ronde bassin: terracotta Herculesbeeld op - er niet oorspronkelijk bijbehorende- vierkante hardstenen sokkel in Régence stijl; het beeld stond vroeger waarschijnlijk in het midden van de moestuin, op het snijpunt van de beide assen; op de terrasmuur ter weerszijden van het ijzeren balkonhek: twee terracotta kinderfiguurtjes, XVIII; "Winter", meisje met vuurpotje en wintergroen; " Amerika", jongetje met krokodil, pijlenkoker en verentooi.

TUINSIERADEN van algemeen belang

- vanwege de kunsthistorische en ornamentele waarden;

- als wezenlijke cultuurhistorische onderdelen van de parkaanleg;

- vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinsieraad Eendenhuis,ijskelder,bassin,balconhek,beelden.