Oud-Valkenburg A 1375
Oud-Valkenburg A 1371
Oud-Valkenburg 17 C, 6305 AA te Schin op Geul
Oud-Valkenburg 17 D, 6305 AA te Schin op Geul
Oud-Valkenburg 17 E, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving onderdeel 3

BOERDERIJ, XVIII; ten noorden van het kasteel; serie van geschakelde bouwdelen op U-vormige plattegrond rond verhard erf; alle muren van witgesausde baksteen, alle daken met grijze pannen. Van west naar oost: woongedeelte met twee bouwlagen onder zadeldak; de naar het kasteel gekeerde topgevel is blind; er tegenaan is de inrijpoort (zie onder 5) gebouwd; courgevel met ingangsdeur en 6-lichtsramen; aansluitend een lagere schuur; één bouwlaag met zadeldak en vernieuwde inrijdeuren; aansluitend poortdoorgang onder lessenaardakje; vervolgens haaks aansluitend twee identieke stalgebouwen onder wolfdaken, met elkaar verbonden door een lagere korte tussenbouw; weer haaks aansluitend schuur met zadeldak, dat aansluit op en even hoog is als vorige schuur; getoogde inrijpoort; vervolgens iets hogere schuur onder wolfdak met twee getoogde inrijdeuren; naar kasteel gerichte kopgevel is blind; hierop sluit haaks naar het oosten gericht een lagere woonvleugel van twee bouwlagen aan, eveneens onder afgewolfd dak; deze vleugel loopt evenwijdig aan de noordarm van de binnengracht en is ervan gescheiden door het weggetje dat naar de moestuin leidt.

BOERDERIJ van algemeen belang

- vanwege de indrukwekkende maatvoering;