Oud-Valkenburg A 1025
Oud-Valkenburg A 731
Oud-Valkenburg A 1144
Oud-Valkenburg A 1143
Bij Oud-Valkenburg 19, 6305 AA te Schin op Geul

Omschrijving onderdeel 2

PARKAANLEG, in oorsprong XVIII; de bescheiden (t.o.v. het kasteel) parkaanleg bevindt zich op het terrein tussen de brede slotgracht en de buitengracht, en bestaat uit het gebied van de voormalige moestuin en een wandelparkje met oude bomen en slingerpaadjes. De buitengracht sluit aan op de zuidwestpunt van de binnengracht en loopt haaksgewijs om het parkje en de moestuin heen en eindigt bij de uiterste noordoostpunt van de moestuin; eertijds liep de gracht door tot om de boerderij en sloot waarschijnlijk weer op de binnengracht aan bij de poort aan het einde van de oprijlaan; het wandelbosje ligt ten zuiden van het kasteel en vanaf de kasteelhof is er een fraai uitzicht op de aanleg met monumentale bomen, waaronder rode beuk, plataan, linde en eik; veel van deze bomen dateren uit de tijd van de aanleg van het landschappelijke parkje (rond 1825); de aanleg is geënt op een geometrische 18e eeuwse aanleg, waarvan een rond bassin (zie onder 7c) en de fundamenten van een ijskelder en een paviljoen (zie onder 7b en 7a) resteren; het bassin ligt in de as van de brug (zie onder 4) en de poort in de noordvleugel. Het langgerekte terrein van de voormalige moestuin ligt tussen de beide oostelijke grachtarmen en is in de 19e eeuw in tweeën gedeeld door een extra tuinmuur in mergel (zie onder 5); De oudere en meer noordelijk gelegen muur sluit het moestuinterrein af aan de noordzijde; door de gehele moestuin loopt een lengteas, gemarkeerd door twee hekken in de genoemde muren; de huidige inrichting van de moestuindelen is eigentijds en deels in gebruik als erf van de boerderij; deze inrichting vertegenwoordigt geen monumentwaarde. Naast de beide genoemde assen, die net niet parallel lopen, is er een derde belangrijke zichtas, namelijk de as, die vanuit de ingangsdeur in het kasteel over de cour en de gracht naar het oosten loopt; deze as staat loodrecht op de as in de moestuin en wordt in de terrasmuur gemarkeerd door een ijzeren balkonhek (zie onder 7d). Deze zichtas strekt zich uit tot over de tuin en betrekt zo de aangrenzende weilanden bij het park. De korte oprijlaan met puinverharding is beplant met enkele rijen linden. Het terrein ten zuidwesten van het kasteel, deels weiland, deels boomgaard, behoort van oudsher tot het Genhoes. De eenvoudige inrichting accentueert de monumentaliteit van achtereenvolgens de met lindes beplante oprijlaan, de poort en het kasteel en ondersteunt zodoende de climaxwerking van deze representatieve as.

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de gaaf bewaard gebleven structuur van de aanleg en de daarmee samenhangende onderdelen, zoals muren, poorten, hekken en andere tuinelementen;

- vanwege de landschappelijk-visuele, cultuur- en tuinhistorische waarden van -met name - het oude geboomte in het wandelparkje;

- vanwege de samenhang van de samenstellende onderdelen.