Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514726
Complexnummer
514724 - Makken
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82725/51
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Vierlingsbeek G 1252
Makkenweg 1, 5824 AK te Holthees

Omschrijving

Inleiding

De waarschijnlijk zeventiende-eeuwse KASTEELPOORT, die zich bevond ter plaats van het huidige hekwerk met inrijpoort, is kort na de Tweede Wereldoorlog geamoveerd. De restanten, bestaande uit een thans onbekend aantal blokken bewerkte hardsteen, zijn toen in het oostelijke deel van de toentertijd reeds gedempte noordelijke kasteelgracht gegooid. Deze restanten zijn gedeeltelijk met aarde bedekt.

Beschrijving

Het betreft een naar alle waarschijnlijkheid twintigtal blokken bewerkte hardsteen, voorzien van profileringen en andere ornamentale bewerkingen, die gestapeld de getoogde inrijpoort van het voormalige kasteel vormen.

Waardering

Het object heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; ensemblewaarden: het object heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 514724. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing