Inleiding

Tussen de kommen van Vierlingsbeek en Holthees, gesitueerd op de Maasterassen, ligt het KASTEELTERREIN (I) met deel van de VOORBURCHT (II) en POORT (III) van het voormalige kasteel Makken. Het terrein heeft een globaal rechthoekige vorm en wordt aan de oostelijke zijde afgegrensd door Loobeek/Afwateringskanaal, aan de westelijke zijde door het talud van de spoorlijn Venlo-Nijmegen, aan de noordelijke zijde door de Makkenweg, terwijl de zuidelijke zijde wordt begrensd door een voormalige gracht. Aan de hand van het materiaalgebruik van de voorburcht is het aannemelijk te stellen, dat deze in de kern uit de late vijftiende eeuw dateert. In de zeventiende eeuw is het kasteel uitgegroeid tot een door grachten omgeven, in plattegrond vierkante burcht, aan de oostelijke zijde voorafgegaan door een voorburcht met paarden- en koeienstallen, koetshuis, brouwerij, korenschuur, onderkelderd melk- en washuis, varkenskotten en hondenverblijf, dienstwoningen en moestuin, visvijver en boomgaard. In 1751 werd het hoofdgebouw verlaten. De gebouwen op het voorterrein werden aan boeren verpacht. Het eigenlijke kasteel raakte in verval en werd omstreeks 1802 afgebroken. Tijdens de tankslag bij Overloon, in 1944, werden de resterende gebouwen zwaar beschadigd. De oostelijke gebouwen zijn in 1955 opnieuw opgebouwd, waarbij een deel van het oude casco is ommetseld. Wonderwel heeft de oude voorburcht de strijd zonder al te grote beschadigingen overleefd.

Waardering

Het complex heeft cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en bestuurlijke ontwikkeling; het complex heeft architectuurhistorische waarden: het is van belang voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik; ensemblewaarden: het complex heeft een bijzondere betekenis wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek; het heeft een bijzondere betekenis wegens de wijze van verkaveling en inrichting; het heeft belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid; zeldzaamheid: het complex is deels van belang wegens de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.