513019 - N.H. Begraafplaats Molenstraat
Helmond I 2733
Molenstraat 70, 5701 KH te Helmond

GRAFMONUMENT uit 1927 in Art Déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen.

De grafzerk is uitgevoerd in natuursteen en staat op een sokkel.

Op de rechthoekige sokkel zijn diverse voorstellingen uit de natuur, zoals een spin in een web, aangebracht. Voorts de naam, Pieter Fentener van Vlissingen, en levensdata, 1853-1927. Hierop een in lotushouding zittende man met gesloten ogen, de linkerhand geheven en de rechterhand rustend op een boek dat voor hem op een verhoging ligt. Achter het hoofd van het gestileerd gesculpteerde werk afbeeldingen van zon en sterren.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de grafcultuur der hervomde gemeenten in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege materiaalgebruik en ornamentiek, vanwege de esthetische kwaliteit en de uitzonderlijke iconografie. Het heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en wegens de iconografie uiterst zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument