514852 - Industrieël-complex
Warrega A 4915
Leeuwarderweg 4, 9005 NE te Wergea

Inleiding

Het WOONHUIS in Eclectische bouwtrant is omstreeks 1875 gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van de timmerman Klaas Keimpes Hoekstra. Mogelijk verving het huis een voorganger die al langer in het bezit van de familie Hoekstra was. Erfafscheiding in de vorm van een laag ijzeren HEKWERK.

Het woonhuis vormt de kopse beëindiging van de timmerwerkplaats. Door interne doorbraken is het pand in een latere periode daarmee verbonden. Nadien hebben vertrekken functieveranderingen ondergaan: ruimten van de timmerwerkplaats zijn bij het woonhuis getrokken; de keuken van het woonhuis werd kantoor. Het woonhuis is uitgebreid met een serre aan de zuidzijde en tussen 1961 en 1972 is in de tuin aan de noordzijde een uitbouw gerealiseerd; beide onderdelen vallen buiten bescherming van rijkswege. Het INTERIEUR van het woonhuis is geheel gewijzigd. De bescherming van het pand richt zich in het bijzonder op het oorspronkelijke casco en de voorgevel.

Omschrijving

Het woonhuis op een rechthoekige plattegrond omvat één bouwlaag en wordt gedekt door een met zwart geglazuurde Hollandse pannen belegd schilddak met doorgetrokken dakschild aan de achterzijde. Hoekschoorstenen met borden. De gevels zijn gemetseld in bruine baksteen in staand verband met een knipvoeg. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en bestaat uit een risalerend middenportiek, doorgemetseld tot de dakkapel met balkon. Aan beide zijden van de portiek twee vensters en hoeklisenen versierd met gepleisterde spiegelvlakken. De dakkapel heeft een flauw hellend zadeldak, belegd met zwart geglazuurde gegolfde Friese pannen.

De gevel is verticaal geleed door een gepleisterde plint, vier gepleisterde banden en een houten gevellijst. De dakkapel telt drie gepleisterde banden; in de kilgoot een rollaag. De lichtopeningen zijn verfraaid met diamantkoppen op de banden, waar deze aansluiten op de kozijnen en aan de bovenzijde door een sierbetonnen trommelveld aan de bovenzijde afgesloten door een getoogde streklaag met sluit- en aanzetstenen met diamantkoppen.

De hoeken van de banden op het middenrisaliet zijn geaccentueerd door diamantkoppen. Het middenrisaliet heeft een inpandige portiek met een geprofileerde omlijsting en kuif; de zijwanden zijn beraapt en versierd met geborstelde vlakken; een porte brisée met middenstijl en smeedijzeren hekwerkje voor de glaspanelen. Boven de portiek een houten balkon op consoles. De balkondeuren hebben een geprofileerde omlijsting met een kuif.

Het gietijzeren HEKWERK bestaat uit gecanneleerde hekposten bekroond door een vaasje met een gelobd deksel; lage tussenhekken met ingezwenkte bovenregel.

Waardering

Het woonhuis in Eclectische bouwtrant, dat omstreeks 1875 is gebouwd, mogelijk naar ontwerp van de timmerman K.K. Hoekstra, en het bijbehorende hekwerk zijn van algemeen cultuurhistorische belang:

- vanwege de redelijke mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp van het woonhuis,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de voorgevel,

- vanwege de functionele relatie met het industrieel-ambachtelijke complex, waar het gebouw als ondernemerswoning onderdeel van uitmaakte.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Rentenierswoning

Hoekstra, K.K. ; Drenthe