Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514924
Complexnummer
513022 - R.K. Begraafplaats Molenstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82656/54
Kadastrale aanduiding
Helmond I 2541
Molenstraat 72, 5701 KH te Helmond

Omschrijving

Inleiding

Hoge staande GRAFZERK voor het familiegraf Bogaers uit de late negentiende eeuw. Het bevindt zich ter rechterzijde van het hoofdpad.

Omschrijving

Het grafmonument bestaat uit een hoge sokkel, een sculptuur en is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes. De gelede hardstenen sokkel is voorzien van rusticapatronen en eindigt in een bloktandlijst en een kwarthol geprofileerde lijst. Op de sokkel is een Neo-Renaissance plaquette in de vorm van een stuk papier met omgekrulde hoeken geplaatst: rustplaats der familie P.C.M. Bogaers. Op de sokkel staat een kalkstenen sculptuur, bestaande uit een kruis en links hiervan een engel. De engel houdt een lauwerkrans en een banderolle in de hand.

Waardering

Het grafmonument Bogaers is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herrinering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de voor een katholieke begraafplaats zeldzame Neo-Renaissance stijl en de detaillering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513022. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafzerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing