Inleiding

ROOMS-KATHOLIEKE BEGRAAFPLAATS, in 1880 aangelegd en gesitueerd schuin achter het klooster aan de Molenstraat 74. De begraafplaats is voorzien van een poortgebouw, een regelmatige rechtlijnige aanleg met middenpad en Calvarieberg. De laatste rustplaats bevat vele monumentale grafzerken van Helmondse notabelen, met name aan beide zijden van het middenpad en rond de Calvarieberg. De aanblik van de in diverse stijlen uitgevoerde graven en het geheel is zeer rijk te noemen. De begraafplaats is voorzien van een uitgebreide groenaanleg, deels daterend uit de tijd van aanleg.

Waardering

De katholieke begraafplaats is van algemeen belang. Het complex heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de afgewogen aanleg en de kwaliteit van de verscheidene grafmonumenten. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met de naastgelegen hervormde begraafplaats, welk geheel vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.