Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514926
Complexnummer
513022 - R.K. Begraafplaats Molenstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82656/104
Kadastrale aanduiding
Helmond I 2541
Molenstraat 72, 5701 KH te Helmond

Omschrijving

Inleiding

GRAFZERK uit 1896 voor J. Raymakers in strenge Neo-Renaissance stijl.

Omschrijving

Het grafmonument is opgetrokken in de vorm van een kleine tempel met een vierkante plattegrond. Er is lichte en donkere natuursteen gebruikt. De donkere voor de hoge rechte sokkel, de opstand en het tentdak, de lichte voor de Toscaanse zuilen en het kruis op het dak. In alle zijden van de langgerekte opstand zijn hoge rondboogopeningen aangebracht. In het monument is een grote gebeeldhouwde gevleugelde zandloper geplaatst. Op de hoge sokkel staat de tekst: bid voor de ziel van zaliger den weledelen hr. Jacobus Raymakers geb. te Helmond 11 april 1811 en aldaar overl. 1 juli 1896. Het graf is afgezet met bewerkte hardstenen paaltjes waartussen schakelkettingen zijn gespannen.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herinnering aan een der leden van de maatschappelijke elite in de negentiende en de vroege twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de Neo-Renaissance stijl in combinatie met de iconografie en de bijzondere, tempelachtige opbouw en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. Het is typologisch zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513022. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafzerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1896
1896
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver