Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
514934
Complexnummer
513022 - R.K. Begraafplaats Molenstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82658/189
Kadastrale aanduiding
Helmond I 2541
Molenstraat 72, 5701 KH te Helmond

Omschrijving

Inleiding

GRAFSTèLE uit 1886 van de familie Van Asten in Neo-Gotische stijl.

Omschrijving

Het graf bestaat uit een hoge sokkel in Neo-Gotische stijl met daarop een sculptuur. Op een getrapt gelede voet verheft zich de sokkel, met overhoeks geplaatste steunen met afzaat. Hierin driepasnissen. In de zijden bevinden zich spitsboognissen met in witte steen tekst en reliëfs. De reliëfs bestaan uit lauwertakken en klimop. De tekst luidt: Rustplaats der familie W. van Asten Diddens. Boven de spitsbogen zwikken en een cordonlijst waarop kantelen.

De sculptuur staat op een ingezwenkte sokkel. Het kalkstenen beeld heeft de vorm van een ongevleugelde engel, die iets gedraaid staand een boomstamkruis met beide handen vasthoudt. Het kruis heeft een asymmetrisch opgehangen krans van rozen. In het met kettingen omringde terrein liggen kleine grafstenen, waarvan het oudste is bestemd voor de Weledele Heer Wilh. van Asten 1813-1886.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de katholieke grafcultuur in Zuid-Nederland en als herrinnering aan een der families van de maatschappelijke elite in de negentiende en vroeg twintigste eeuw. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege de stijl en de detailllering en is tevens van belang als representatief voorbeeld van de ateliermatige produktie van sculptuur. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van de beide naast elkaar gelegen complexen van de hervormde en katholieke begraafplaats. Het is typologisch zeldzaam, wegens de bijzondere opbouw met verspreide zerken.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513022. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafzerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver