Midwolda M 103
Midwolda M 334
Midwolda M 100
Bij Hoofdweg 100, 9681 AJ te Midwolda

Onderdeel 2

PARKAANLEG, XVIII en XIX, bestaande uit: a. huiseiland; b. achterpark.

Ad a.: het huiseiland, in aanleg wellicht 16e eeuws of ouder, is relatief groot en is omgeven door een brede gracht, waarvan de noordarm direct langs de Hoofdweg loopt; langs de binnenoever van de oost- en zuidarm staat een rij oude eiken; de borg en het bouwhuis ten westen ervan liggen in de noordwesthoek van het eiland; voor de borg een min of meer rondlopend pad met linden vanaf de brug, die in de centrale as ligt; nabij het huis nog enkele oude monumentale bomen: restanten van de 19e eeuwse landschappelijke aanleg; direct achter het huis een ronde vijver in de as, wellicht een element uit de 18e eeuwse geometrische aanleg; ten noordoosten en oosten van de borg stukken weiland met veel oude solitairen; een deel ervan (vroeger boomgaard) is thans ingericht als hertenpark; in de zuidoosthoek een weiland, gedeeltelijk omgeven door jonge beukenhagen; in de zuidwesthoek en ten zuiden van het bouwhuis restanten van een moestuin en boomgaarden en een jong bosje; langs de buitenzijde van de westarm van de gracht loopt een monumentale lindelaan met enkele rijen, onverhard; kenmerkend voor het huiseiland is het feit dat de twee tuinstijlen (landschappelijke en geometrische) beide nog goed herkenbaar en in evenwicht zijn.

Ad b.: het achterpark, XVII en later, is zeer bijzonder vanwege de uitzonderlijke plattegrond: een zeer lange en smalle rechthoek, die qua sfeer in twee delen bestaat; het deel dat aansluit op het huiseiland is open van structuur en bestaat uit weilandjes begeleid door bosstroken; tegen het oostbosje ligt een hoge steile heuvel, die begroeid is met oude solitairen (essen en kastanjes): het enige "Engelse" element in dit parkdeel; het tweede en grootste deel van het achterpark (en het gehele complex) is het bosgebied ten zuiden ervan; hierin is de centrale as met zijn enorme lengte het belangrijkste element; er zijn enkel parallel- en dwarslaantjes en -slootjes; de twee buitenlanen kaderen het bosgebied in: de westelijke laan en de Turflaan, die beide beginnen aan de Hoofdweg; beide lanen hebben voor een deel nog een zeer fraaie oude beplanting van vooral eik en linde; tussen de Turflaan en het bos ligt een strook weidegebied. In de jaren '60 van de 20e eeuw is er op ongeveer tweederde van de parklengte een dwarskanaal gegraven met een nieuwe brug in de centrale laan; het bos bestaat vanouds voor een groot deel uit grote overstaanders op rabatten. De centrale as heeft geen duidelijke laanbeplanting, behalve aan het begin, waar jonge beuken en -verder naar het zuiden- jonge eiken staan; alles in enkele rijen.

De PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de uitzonderlijk lange en smalle aanleg met zichtas;