Omschrijving van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ENNEMABORG bestaat uit een zeer lang en smal noordzuid gericht rechthoekig perceel met centrale as en een klein parkgedeelte in landschappelijke stijl vlak bij het huis en een boscomplex ten zuiden daarvan; het in oorsprong middeleeuwse huis heeft thans een 18e-eeuws uiterlijk; de kilometerslange middenas is gecentreerd op het huis. De grote omgrachte huisplaats met restanten van een moestuin en boomgaarden is vanaf de weg bereikbaar via een brug met ijzeren hek; verder is er een bouwhuis. Aan de noordzijde wordt het complex begrensd door het Koediep, aan de oostkant door de Burg- of Turflaan, aan de zuidkant door de Sebo Ennemaweg en ten westen door de Baukemazwetsloot en de Erflaan. Het complex bestaat uit: BORG (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIS (3) en TOEGANGSHEK (4).

Binnen het complexgebied zijn de volgende onderdelen niet beschermenswaard: de nieuwe schuur ten oosten van de borg en de nieuwe ophaalbrug in de as achter het huis.

Waardering van het complex

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ENNEMABORG is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom en de extreem lange en smalle parkaanleg met zichtas; verder vanwege de landschappelijk-visuele waarde in het omringende landschap (de silhouetwerking van het hoog opgaande geboomte).