Oude Rijn 35, 2312 HB te Leiden
Oude Rijn 37, 2312 HB te Leiden

Inleiding

Met de voorgevels op de Oude Rijn georiënteerd, dubbel WOONHUIS, gebouwd in 1882 naar eclectisch ontwerp van architect W.C.Mulder. De panden zijn onderdeel van een gesloten gevelwand en maken deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Het dubbele woonhuis is opgetrokken in baksteen vanuit een rechthoekige plattegrond. De twee tuitgevels zijn elkaars spiegelbeeld en vormen samen een symmetrisch geheel. De twee bouwlagen en een zolderverdieping onder met zink beklede steekkappen (zadeldaken) staan loodrecht op een dwars, hoger opgaand, met zwarte (links) en rode Hollandse pannen (rechts) gedekt zadeldak met zich verjongende bakstenen schoorsteen en zakgoten. De voorgevels tellen elk beneden drie en op de verdieping twee vensterassen. Eerste en tweede bouwlaag met getoogde gevelopeningen. Begane grond met twee keer twee vensters met twaalfruits schuiframen met houten onderdorpels en elk een deur in de buitenste as onder geprofileerde kalven en drieruits-bovenlichten. Verdieping met twee keer twee vensters met zestien-ruits schuiframen en eveneens houten onderdorpels. In beide geveltoppen een rond venster met radiale roedenverdeling, drie gietijzeren muurankers en uitgemetseld, klimmend rondboogfries met boogrand van gele baksteen. Gevelbeëindiging in de vorm van rollagen met geprofileerde houten deklijsten, evenals de tuiten bekleed met zink. De in de jaren dertig gewijzigde achtergevel heeft op de begane grond een "open" pui met porte brisée.

Het interieur bevat de woonkamer (oorspronkelijk een kamer en suite) nog voorzien van een marmeren schouw. Ook in een van de vertrekken op de verdieping is nog een schouw aanwezig. De kapconstructie is samengesteld uit polonceauspanten.

Waardering

Het uit 1882 daterende dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van sobere eclectische woonhuisarchitectuur in een historische grachtenwand.

Mulder, W.C. ; Zuid-Holland