Breestraat 146 D, 2311 CX te Leiden
Breestraat 146 F, 2311 CX te Leiden
Breestraat 146 H, 2311 CX te Leiden
Breestraat 146 N, 2311 CX te Leiden
Breestraat 146, 2311 CX te Leiden
Botermarkt 21, 2311 EN te Leiden

Inleiding

De WINKEL is in 1907 ontworpen door H.J. Jesse (1860-1943) en W. Fontein (1864-1949) in opdracht van de firma Hasselman en Pander. Binnen het oeuvre van Jesse is de winkelpui in een opmerkelijk stijlvaste variant van de Art Nouveau ontworpen. Zijn andere ontwerpen laten meerdere stijlinvloeden zien.

Zowel op de begane grond als verdiepingen bevonden zich achter de pui "monsterzalen en modelkamers" om onder meer meubels te verkopen. In 1937 en 1983 is het interieur gemoderniseerd. Momenteel bevindt zich achter de gevel een winkelpassage. Bij voornoemde verbouwingen is ook de pui van de begane grond gewijzigd, waardoor deze voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

De gevel van de winkel is een beeldbepalend onderdeel van de zuidwestelijke gevelwand aan de Breestraat en maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht.

Omschrijving

De winkel telt drie bouwlagen onder een plat dak. De tweede verdieping van de voorgevel kraagt uit. De symmetrische pui van de eerste en tweede verdieping bestaat uit een geklonken ijzeren constructie tussen twee penanten in witte verblendsteen. De penanten steunen op granieten muurdammen met basreliëfs op de begane grond. In de ijzeren constructie grote etalagevensters in houten kozijnen met afgeronde bovenhoeken waarin ruitvormige rasters. Het ijzeren skelet is identiek vormgegeven. Op de eerste verdieping een groot venster tussen twee kleinere vensters. Vier bovenlichten afgescheiden door ijzeren balk in vloeiende Art Nouveau lijn. Op tweede verdieping vier vensters met vijfruits bovenlichten.

IJzeren roeden van bovenlichten deels in vloeiende Art Nouveau lijnen. Aan de bovenzijde is de gevel afgesloten door een kroonlijst op klampen die in een vloeiende symmetrische lijn oversteekt.

In de penanten bevindt zich de regenwaterafvoer. Op de penanten gietijzeren spuwers, een hijsoog en grijze speklagen met blauwgrijze ruitmotieven. De penanten hebben afgeronde hoeken en worden afgesloten door hardstenen gebeeldhouwde pilonen. De initialen HP in basreliëf in het hardsteen.

In het interieur zijn onder meer geklonken ijzeren kwadrantkolommen bewaard gebleven.

Waardering

De winkel is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde vanwege de Art Nouveau vormgeving en de bijzondere plaats die het pand in het oeuvre van Jesse inneemt. Bovendien heeft het winkelpand een vernieuwend karakter, dankzij de gevel met een ijzerconstructie als geledend element en voor die tijd ongebruikelijk grote glasvlakken.

Het pand is stedebouwkundig van belang vanwege de beeldbepalende situering in de gevelwand aan de Breestraat.

De gevel is met name op de eerste en tweede verdieping gaaf.

Een zodanig vormgegeven gevel is zeldzaam.