Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515168
Complexnummer
515165 - St.Vitus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82740/81
Kadastrale aanduiding
Nieuwland Friesland E 484
Vitusdyk bij 29

Omschrijving

Inleiding

KOETSHUIS behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis uit 1867-1871. Architect van het complex was P.J.H. Cuypers, opzichter van de bouwwerkzaamheden architect C.H. Peters, aannemer O.H. Schuurmans uit IJlst. Het koetshuis is gebouwd in een Ambachtelijke-traditionele bouwtrant waarin Art Nouveau elementen zijn toegepast. Het koetshuis staat aan de oostkant van het terrein, achter de kerk en is naar het zuiden gericht.

Omschrijving

Het KOETSHUIS, op rechthoekige plattegrond, is één bouwlaag hoog en wordt gedekt door een zadeldak met leien. Het is opgetrokken in bruine baksteen met gele baksteen voor de decoratieve gevelbanden. In de zuidgevel lichtgetoogde dubbele houten deuren;in de oostgevel een houten deur en een negenruitsvenster met ijzeren roedenverdeling.

Waardering

Het koetshuis, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is; - vanwege de architectonische gaafheid; - in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1867
1871
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden