Nieuwland Friesland E 484
Vitusdyk 27, 8615 LN te Blauwhuis

Inleiding

Het HEK, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis, is tussen 1867 en 1871 gerealiseerd, tegelijkertijd met de andere onderdelen van het complex. Het complex is in Neo-gotische stijl ontworpen door architect P.J.H. Cuypers, opzichter van de bouwwerkzaamheden was architect C.H. Peters en aannemer O.H. Schuurmans uit IJlst.

Omschrijving

Het hek bevindt zich aan de straatkant, aan de voorzijde van de kerk en aan de zijkanten van het pleintje vóór de kerk, in de verlenging van de zijgevels ervan. Het smeedijzeren hek bestaat uit delen; ieder deel wordt gevormd door dunne lansvormige spijlen, die aan elkaar zijn verbonden door dikkere vierkante spijlen met sierlijke krullen aan boven- en onderkant. Het uiteinde van het hek bij de sloot wordt bij de laatste, dikkere spijl door een hier aangebrachte waaiervormige versiering afgesloten en steunt op een gemetseld muurtje.

Waardering

Het hek, behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege het materiaal en de ornamentiek;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek