Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515170
Complexnummer
515165 - St.Vitus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82731/140
Kadastrale aanduiding
Nieuwland Friesland E 484
Bij Vitusdyk 27, 8615 LN te Blauwhuis

Omschrijving

Inleiding

De BEGRAAFPLAATS, behorend bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus uit 1867-1871 naar ontwerp van architect P.J.H. Cuypers, ligt aan de westzijde van het complex, met de ingang achter het kerkelijke hoofdgebouw. De begraafplaats is vermoedelijk in dezelfde periode aangelegd als de andere onderdelen van het complex of kort daarna. Aan de westzijde van het doelmatig ingerichte terrein bevindt zich het oorspronkelijke houten BAARHUISJE (zie afzonderlijke omschrijving) en aan de noordzijde de Calvariegroep (zie afzonderlijke omschrijving). Voorts komen twee grafmonumenten voor afzonderlijke beschermig in aanmerking op grond van het goede ontwerp en/of het bijzondere materiaalgebruik. Te weten: het grafmonument met Pietà voor Pastoor Evers (1892) en het grafmonument met Engel voor het echtpaar Ydema-Witteveen (1909/1917) (zie de afzonderlijke omschrijvingen). De overige graftekens zijn van lokaal genealogisch belang.

Omschrijving

De aanleg van de begraafplaats is zeer eenvoudig: het terrein is door rechte paden in regelmatige rechthoekige vakken onderverdeeld.

Waardering

De begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een culturele ontwikkeling;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1870
1872
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing