Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515173
Complexnummer
515165 - St.Vitus
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82731/117
Kadastrale aanduiding
Nieuwland Friesland E 484
Vitusdyk 27, 8615 LN te Blauwhuis

Omschrijving

Inleiding

Het GRAFMONUMENT met engel en "stammenkruis" bevindt zich op de begraafplaats behorende bij het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872). Het grafmonument staat aan de noordzijde van het terrein, tussen de Calvarieberg en het Pietà-grafmonument in en is naar het oosten gericht. De inscriptie op de ovalen marmeren plaat luidt: "RUSTPLAATS van den heer SYBERCH Y. YDEMA geb. te Workum 14 dec. 1841 overl. te Sneek 11 sept. 1917 en echtgenoote CORNELIA K.L.WITTEVEEN geb. te Oosterend 16 april 1846 overl. te Sneek 25 aug 1909..".

Omschrijving

Het natuurstenen basement staat binnen een vierkante natuurstenen omtrek. Op het hoge vierkante basement staat een marmeren kruis dat ondersteund wordt door een engel. Het basement bestaat uit een driedelige voet waarop een kubus met ovalen staat. Op het marmeren ovaal aan de oostzijde is de inscriptie met metalen letters aangebracht. De profielen van de basementonderdelen en de overige ovalen zijn zwart geschilderd. Op de kubus staat een plateau met kartellijst en enige stenen waarop het kruis en de engel staan. Het kruis bestaat uit een vrij grote met takken, bladeren en bloemen omwonden stam. Op de 'barokke' kruisarmen staat geschreven: RUST IN VREDE. De engel omarmt het kruis met zijn linkerarm en wijst met zijn rechterarm en wijsvinger omhoog.

Waardering

Het grafmonument uit 1909 voor S.Y. Ydema en C.K.L. Witteveen op de begraafplaats behorende tot het rooms-katholieke kerkelijke complex St. Vitus te Blauwhuis (gewijd 1872) is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke symboliek binnen een culturele/geestelijke ontwikkeling;

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp;

- vanwege materiaalgebruik, ornamentiek en gaafheid;

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515165. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1909
1909
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden