Súdwest-Fryslân
Ysbrechtum

Omschrijving:

HUIS, in oorsprong XVIIa; in 1894 ombouwd met een schil in Renaissancestijl naar ontwerp van de architect J. Kok met stijlkenmerken van Viollet-le-Duc; rechthoekig bakstenen gebouw met twee bouwlagen op kelderverdieping onder schilddak met leien en twee hoekschoorstenen; voorgevel van 6 traveeën, waarvan in de derde van links de onder een eigen zadeldakje met leien naar voren uitgebouwde ingangspartij met klokgeveltje, waarin natuurstenen ronde wapensteen; hierboven een getrapte gevel met verdiepte geknikte lancetboog; voor de ingang een dubbele stoep met 5 treden en eenvoudige ijzeren leuning; witgeschilderde oostgevel met 4 traveeën; beide bouwlagen met kruisvensters met glas-in-lood in bovenhelft en onderluiken; parterreramen met verdiepte korfbogen, ramen op verdieping met geblokte segmentbogen; achtergevel met onregelmatige oorspronkelijke 17de-eeuwse raamverdeling; meerruitsvensters; lagere aanbouw (één bouwlaag) aan westgevel, waarin garage en dienstwoning; schilddak met leien en hoekschoorsteen; daarnaast nog een zeer hoge nokschoorsteen; voorgevel met dubbele garage onder segmentboog; aan weerszijden een klein tweelichtsvenster; erboven een getrapte gevel met vierlichtsraam.

HUIS van algemeen belang

-vanwege de ouderdom