Omschrijving:

De relatief kleine buitenplaats Epemastate bestaat uit een rechthoekig omgracht huiseiland (XVI-XVII), dat via een boven de gracht gebouwd poortgebouw bereikt wordt; vanaf de Epemawei loopt een korte rechte lindelaan zuidwaarts naar het poortgebouw; ten zuiden van de gracht ligt een rechthoekig wandelbosje, waarin een padenkruis; in het begin van de 20ste eeuw was hier een geometrische rozentuin; ten westen van de gracht was vroeger de moestuin; nu is er een boomgaard; de aanleg heeft een geometrische opzet uit de 17de en 18de eeuw; in het begin van de 19de eeuw is het gebied ten zuiden van de gracht door L. P. Roodbaard omgevormd tot een kleine landschappelijke aanleg; ook op het huiseiland werden slingerpaden aangelegd; van de oorspronkelijke zuidelijke aanleg is niets meer over; zeer recent is er ten zuiden van het bos met de resten van de rozentuin een nieuwe vijver gegraven, geïnspireerd op de verdwenen Roodbaard-aanleg; op het eiland staat het huis, asymmetrisch aan de westkant; het is in 1893 veranderd in Neorenaissance trant; achter het huis een 19de-eeuwse houten schuur; hiertegen leifruit; voor het huis een kleine neogeometrische aanleg; achter het huis zijn in de Roodbaard-stijl opnieuw slingerpaden aangelegd. Het complex wordt aan de noordkant begrensd door de Epemawei, aan de oostkant door weilanden van derden, aan de zuidkant door de A 7 en aan de westkant door bebouwing behorende tot het dorp Ysbrechtum. De historische buitenplaats Epemastate omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG met enige aangrenzende WEILANDEN (2), POORTGEBOUW (3), SCHUUR (4), INRIJHEK op DAM (5) en WAPENLEEUWEN (6).

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats Epemastate is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de vrijwel intacte 17de-eeuwse hoofdstructuur, vanwege de karakteristieke landschappelijk-visuele waarden (relatie open weidegebied en naar binnen gekeerd stateterrein; silhouetwerking) alsmede vanwege de bijzondere architectuur van zowel het huis als het poortgebouw.