Sneek G 893
Sneek G 891
Sneek G 894
Sneek G 892
Bij Epemawei 8, 8633 KS te Ysbrechtum

Omschrijving:

PARKAANLEG, bestaande uit a. huiseiland, b. oprijlaan , c. achterbos, d. zijbos en e. weilanden. a. het rechthoekige huiseiland, in oorsprong XVII of ouder, dat ca. 80 m. ten zuiden van de Epemawei ligt, is geheel omgracht en bereikbaar via de oprijlaan en het asymmetrisch geplaatste poortgebouw (zie onder 3); aan de buitenzijde van de gracht een singel van linden (binnenzijde) en eiken (buitenzijde); naast een erfverharding van grind is er aan de voorzijde van het huis (noord) een Neogeometrische rozenparterre, XIXd; verder is er naast en achter het huis een nieuwe bescheiden aanleg in de trant van Roodbaard b. de oprijlaan, XVII of ouder, loopt vanaf de Epemawei in een rechte lijn naar het poortgebouw; laan en poort zijn niet gecentreerd op het midden van het huis; de laan heeft een puinverharding en heeft aan weerszijden een enkele rij linden; aan het begin een inrijhek (zie onder 5). c. het rechthoekige achterbos heeft zijn huidige vorm gekregen in het begin van de 20ste eeuw; het werd toen ingericht als rozentuin met een padenkruis, dat in het midden de vorm van een ellips kreeg; slechts vage sporen resteren, o.a. twee korte stukken lindelanen ten oosten en westen van de ellips; in het weiland achter het bos is in de jaren 90 van de 20ste eeuw een vijver gegraven met bosrand op basis van de verdwenen Roodbaard-aanleg. d. ten westen van de gracht ligt een nieuw ingeplante boomgaard en in het stukje bos ten westen van de oprijlaan zijn mogelijk de resten gevonden van de middeleeuwse stinswier, de voorganger van Epemastate e. de weilanden en gronden direct ten westen, zuiden en oosten van het stateterrein

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de nog aanwezige hoofdstructuur

- vanwege de landschappelijk-visuele kwaliteit:te weten de kenmerkende relatie open-gesloten (silhouetwerking in het open weidegebied)