515322 - Woningcomplex
Usquert D 913
Wadwerderweg 11, 9988 ST te Usquert

Omschrijving

In geelbruine baksteen opgetrokken RENTENIERSWONING op een trasraam van gesinterde baksteen. Het samengestelde dak is gedekt met een bruin geglazuurde verbeterde Hollandse pan en wordt omlijst door een gelaagde rechthoekige goot. Het pand heeft aan drie zijden een doorgetrokken risaliet, voorzien van een topgevel die overgaat in een plat dak. De topgevels met vlechtwerk langs de dakrand worden omlijst door strakke windveren, die eindigen in een op verschillende hoogte aangebrachte goot. De gevels van de woning worden geleed door een variatie aan venstervormen onder een rollaag. De hoofdentree bevindt zich in het doorgetrokken middenrisaliet van de zuidgevel en bestaat uit een decoratieve houten deur met kijkgat en glas-in-lood ruitjes onder een rollaag. Rechts ervan een tweeruits glas-in-lood venster met ernaast een originele brievenbus. De entreepartij wordt overkapt door een forse betonnen luifel (blauw van kleur), aan weerszijden ondersteund door een pilaar op een gemetseld muurtje, en is bereikbaar via een vier treden hoge stoep van grindbeton. Boven de luifel bevinden zich drie langwerpige glas-in-lood vensters en bovenin de top een smal glas-in-lood venster. Links van de entreepartij bevinden zich een dubbel, openslaand venster met erboven een dubbel tweeruits venter, en rechts ervan een venster met zijlicht en daaronder een driedelig keldervenster met horizontale diefijzers, van elkaar gescheiden door een gesinterde bakstenen rollaag.

De westgevel heeft aan de linkerzijde een risalerend deel met topgevel. In het risaliet een driedelig venster met in de top een uit vier drieruits vensters samengesteld kozijn. In de rechterzijde van het risaliet een tuindeur met achtruits deurlicht, die uitkomt op het voor het huis gelegen, door een laag muurtje omgeven terras. De rest van de westgevel wordt in beslag genomen door een driedelig venster en, op de hoek, een hoge gemetselde schoorsteen met betonnen hoekornament.

De noordgevel bestaat uit een doorgetrokken geveldeel met een gemetselde hoekschoorsteen, waarin een driedelig venster met daarboven een uit vier drieruits vensters samengesteld kozijn. Links van dit geveldeel bevindt zich een risalerend deel met steekkap, die overgaat in een plat dak. Dit geveldeel heeft aan de voorzijde een driedelig venster met erboven een drieruits- en een dubbel drieruits venster, aan de rechterzijde één venster en aan de linkerzijde een dubbel venster met daarboven een venster met drieruits zijlicht. De rest van de noordgevel wordt in beslag genomen door een hooggeplaatst tweeruits venster.

Aan de achterzijde (de oostgevel) bevindt zich een platte aanbouw met gelaagde goot. De zuidkant van de aanbouw heeft een deur met kijkgat en drie ruitjes en een drie treden hoge gemetselde stoep ervoor, en een dubbel, hooggeplaatst tweeruits venster. De oostkant heeft een houten lattendeur met een drie treden hoge gemetselde stoep, met rechts ervan een driedelig venster en links ervan een tweeruits venster, en aan de westkant bevindt zich een dubbel tweeruits venster.

In het INTERIEUR met originele indeling zijn onder meer van belang: in het tochtportaal de geglazuurde tegelwand in rood met zwart; de granito vloer; de tochtdeur met glas-in-lood ramen. In de hal de houten paneeldeuren met origineel hang- en sluitwerk; de houten trap met opengewerkte geometrische motieven in de trapleuning; de drie glas-in-lood ramen die het bordes verlichten. In de zijgang de houten deuren met bovenin glas-in-lood; de ruimte met w.c. en urinoir.

Rentenierswoning van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een rentenierswoning uit het midden van de jaren twintig van deze eeuw

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de originele kleuren

- vanwege de functionele relatie met de andere complex-onderdelen

- als goede representant van het oeuvre van de architect W. Reitsema

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en grote delen van het interieur

- vanwege de karakteristieke ligging, temidden van de andere monumentale rentenierswoningen aan de Wadwerderweg.