Inleiding

RENTENIERSWONING met bijbehorende GARAGE in 1925 gebouwd onder architectuur van W. Reitsema uit Leens in opdracht van de heer D. Bruins. Het in een regionale variant van de Amsterdamse School opgetrokken complex is nog geschilderd in de originele kleuren: zwart en rood met gele accenten.

Het complex is gelegen aan de als beschermd dorpsgezicht voorgedragen Wadwerderweg, te midden van een aantal kapitale renteniersvillaís, op een ruime kavel grond. Aan de voorzijde wordt het complex van de straat gescheiden door een HEK, bestaande uit een gemetseld muurtje met stalen buizen erop. In de voortuin is een rotstuintje aangelegd met bakstenen muurtje en trap, dat waarschijnlijk tegelijk met de bouw van de woning is vormgegeven.

Complex, bestaande uit een rentenierswoning en garage, van algemeen belang

- als voorbeeld van een complex uit het midden van de jaren twintig van deze eeuw

- vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de originele kleuren

- vanwege de functionele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- als goede representant van het oeuvre van de architect W. Reitsema

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen

- vanwege de karakteristieke ligging, temidden van de andere monumentale rentenierswoningen aan de Wadwerderweg.