Stationsweg 6, 7061 CT te Terborg

Omschrijving

Het KOETSHUIS is gebouwd op een rechthoekige plattegrond en heeft één bouwlaag onder een zadeldak met de nok haaks op de weg en belegd met pannen. Het gebouw is opgetrokken in crèmekleurige en roze kalkzandsteen gemetseld in kruisverband. Het gebouw bezit een in baksteen uitgevoerd door een rollaag afgesloten trasraam waarin zich in de ZIJGEVELS getoogde kelderlichten bevinden. De bovenliggende in roze kalkzandsteen opgetrokken geveldelen worden verlevendigd door in crèmekleurige kalkzandsteen uitgevoerde speklagen. De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en wordt geflankeerd door vlakke hoekpilasters. De linker gevelhelft heeft een dubbele houten deur waarboven een door een segmentboog afgesloten zesruits bovenlicht. Rechts hiervan bevindt zich een getoogde houten deur. In de topgevel bevinden zich twee door blinde segmentboogjes afgesloten zolderluiken en twee gietijzeren roosvensters. Het overstekende zadeldak wordt afgesloten door windveren en bezit een sierspant met makelaar. Tegen de ACHTERGEVEL is een moderne aanbouw geplaatst. Het INTERIEUR van het gebouw bezit volgens de eigenaar nog oorspronkelijke onderdelen.

Waardering

KOETSHUIS gebouwd in de jaren 1890-1896 onder invloed van de Neo-Renaissancestijl in opdracht van P.L.M. OORSPRONG uit ZWOLLE.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en redelijk gaaf bewaard voorbeeld van een koetshuis waarvan de rijke detaillering van de met name de voorgevel invloeden van Neo-Renaissancestijl vertoont. Opvallend is het materiaalgebruik van het koetshuis waarvan de gevels zijn opgetrokken in crèmekleurige en rode kalkzandsteen.

- Van stedenbouwkundige waarde als essentieel en functioneel onderdeel van het spekslagerij annex worstmakerijcomplex Oorsprong.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het zeldzame en representatieve laat-negentiende-eeuwse spekslagerij- annex worstmakerijcomplex Oorsprong.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)