Middelburg S 2217 A5
Middelburg S 2217 A6
Koudekerkseweg 200 B, 4335 SP te Middelburg
Koudekerkseweg 200 C, 4335 SP te Middelburg
Koudekerkseweg 200 D, 4335 SP te Middelburg

Omschrijving onderdeel 1: KASTEEL.

In wezen laat-middeleeuws, thans in midden 18e eeuwse gedaante; het streng symmetrische bakstenen gebouw bestaat uit drie met de korte zijden aan elkaar geschakelde rechthoekige blokken van elk vier vensters breed; uit de buitenste bouwblokken springen over de helft van de breedte vleugels van twee ramen breed naar voren, die het voorplein omarmen, samen met de twee bakstenen (ijsselsteenformaat) tuinmuren met iets hogere tussenpijlers, die als verlenging van de vleugels naar voren steken ; op de scheiding van het middenblok en de beide zijblokken staan, half uitspringend aan het voorplein, twee ranke achthoekige torens van vijf verdiepingen onder een steil puntdak met acht schilden en windvanen en met leien gedekt; aan de achterzijde van de oosttoren een houten klokkenstoel; de bouwblokken hebben elk twee bouwlagen op kelders; het middenblok heeft een eigen schilddak, eveneens met leien en hoekschoorstenen met ingezwenkte koperen puntkappen; hoekblokken met vleugels op een L-vormige plattegrond onder schilddaken met leien en hoekschoorstenen; kwartronde hoek in de oksel van de L-vorm; hierin deuren als toegang tot de vleugels; ingangspartij van het hoofdblok bestaat uit twee dubbele tuindeuren onder balkon (XIXc-d) met zware kroonlijst geschraagd door gekoppelde gietijzeren zuilen met cannelures op hoge natuurstenen basementen; achtlichts ramen op parterre, zes lichten op de verdieping; de ramen van de hoekblokken alle lichtgetoogd. De achterzijde en de zijgevels van het kasteel staan in het water: restant van de vroegere slotgracht. Het middenblok heeft aan de achterzijde geblokte lisenen op de hoeken en een boven het water hangend balkon met zinken balusters (XIXc-d) over de gehele breedte van de gepleisterde gevel; midden in de dakschilden van voor- en achtergevel laat 19e eeuwse attieks met uurwerken. Inwendig o.m.: stucplafonds in Louis XV-stijl en schoorsteenmantels uit diverse perioden; kamer met betimmeringen in Renaissance-stijl.

KASTEEL is van algemeen belang

-vanwege de ouderdom;