Omschrijving complex (Koudekerkerweg 200):

De buitenplaats Ter Hooge ligt direct ten westen van Middelburg en bestaat uit een groot huis, een oranjerie en enige dienstwoningen waaronder boerderij, alles gelegen in een landschappelijk park, dat in de vroege 19e eeuw ontstaan is uit omvorming van een geometrische aanleg van oudere datum; het huis heeft een middeleeuwse oorsprong en is vroeger geheel omgracht geweest; de gracht is in de 19e eeuw gedeeltelijk gedempt en samen met enkele bassins uit de 18e eeuw omgevormd tot een partij van slingervijvers; op de plaats waar vroeger de moestuin en boomgaarden waren is nu jong bos; er zijn een tuinvaas en enige sokkels; het park is indertijd door inundatie zeer aangetast, er is veel oud hout verdwenen, maar er is weer ingeplant op het oude landschappelijke patroon. Het complex wordt aan de zuidkant begrensd door de Koudekerkerweg en verder omringd door agrarisch gebied. De historische buitenplaats Ter Hooge omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), ORANJERIE (3), DIENSTWONINGEN (4), BRUGGEN (5), TUINORNAMENTEN (6), GRAF VAN JOES (7) en BOERDERIJ HOF TER HOOGE (8).

Binnen het complexgebied zijn de volgende onderdelen niet beschermenswaard: de relatief nieuwe bakstenen loods direct ten zuiden van de dienstwoningen en het nieuwe houten bruggetje over de sloot langs de huidige inrijweg.

De historische buitenplaats Ter Hooge is van algemeen cultuurhistorisch belang

- vanwege de kloeke landschappelijke aanleg;