Middelburg S 3106
Koudekerkseweg 202, 4335 SP te Middelburg

Omschrijving onderdeel 3: ORANJERIE,( XIXd).

Ten zuidoosten van het huis langs de oorspronkelijke oprit; bakstenen gebouw met één bouwlaag onder flauw schilddak met zinkbedekking op rechthoekige plattegrond; ter weerszijden aansluitend een lagere vleugel, eveneens onder schilddak met zink; goothoogte slechts ong. 1.70 m.; daardoor toegangsdeuren in kapelvorm op de kopse gevels en reeks zeer lage vensters. Voorzijde (zuidwest) van middenblok geheel in glas, om en om dubbele glasdeuren (3 st.) en ramen (4 st.); boven middelste deur houten opzetstuk boven gootlijst: halfrond fronton met ingezwenkte wangen in L.XVI-stijl. Sinds 1980 als woning in gebruik.

ORANJERIE is van algemeen belang:

- vanwege de bijzondere architectuur;