Middelburg S 3104
Middelburg S 3916
Middelburg S 3252
Middelburg S 3589
Bij Koudekerkseweg 200, 4335 SP te Middelburg

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, (XIXb).

Het park is qua lay-out een landschappelijk park; hoewel er vanwege de inundatie weinig oud geboomte meer over is, geeft de jonge aanplant alweer een goede indruk van de opzet van de aanleg; het grondplan bestaat uit complexen wandelbos met slingerpaden en een vijverpartij achter en ten westen van het huis; de vijvers zijn ontstaan uit het vergraven en aan elkaar breien van de oude slotgracht en enkele rechthoekige vijvers en bassins uit de 18e eeuw; het kasteel wordt visueel aan de zijgevels ingesnoerd door geboomte; aan voor(zuid)- en achter(noord)zijde zijn door bosranden omzoomde weilanden en aan de westkant is er vanuit het huis een gezicht in lengterichting over het grootste deel van de vijver, die via een smalle lus verbonden is met de vijver, waarin de zij- en achtergevels van het huis staan; ten oosten van het weiland achter het huis lagen vroeger de moestuin en boomgaard(en); deze zijn nu met bos beplant. De voormalige oprit vanaf de Koudekerkseweg wordt niet meer gebruikt; via een nieuwe laan met eiken en asfalt-grinddek rijdt men nu langs de oostgrens van het complex om vervolgens bij de dienstwoningen af te buigen en "achterom" naar het huis te rijden; deze toegang eindigt in het ronde grindpad voor het huis; dit grindpad omvat een rond grasperk met een stervormig rozenperk, waarin een zonnewijzer (zie onder 6). Verder ligt in de noordoostelijke hoek, op de overgang van bos naar bouwland, de hofstede Hof ter Hooge.

PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de architectuur;