Westerschouwen C 1684
Westerschouwen C 1686
Bij Ring 2, 4328 AE te Burgh-Haamstede

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. kasteeleiland, b. voorplein, c. eikenlaan, d. wandelbos, e. ezelwei.

ad.a.: het vrij kleine kasteeleiland, in opzet 17e eeuws of ouder, is trapeziumvormig en geheel omgeven door een hoge bakstenen muur (zie onder 3); vanaf het voorplein bereikbaar over een bakstenen brug met monumentale poort (zie onder 5); enige oude solitaire bomen (XXa), waaronder mispels, leilinden, een eik en een beuk; gazon met sokkels (zie onder 8); verder de middeleeuwse ruïne (zie onder 3).

ad b.: het eenvoudige voorplein ten noorden van het kasteeleiland heeft een puinverharding en is aan de oostkant van het dorp gescheiden door een hoge muur met inrijhek (zie onder 6); hierlangs staan oude leilinden; aan de noordzijde staat het koetshuis (zie onder 4), vanaf het voorplein bereikbaar via een korte klinkerweg, en aan de westkant begint de lange eikenlaan.

ad c.: de lange centrale laan, het belangrijkste onderdeel van de aanleg, loopt dwars door het complex van oost naar west; beplant (in 1911) met zomereik in driehoeksverband; puinverharding.

ad d.: het opgaande bos is voor een groot deel ontstaan uit hakhoutpercelen, XIX en ouder, hier en daar zijn nog oudere overstaanders te vinden; naast de eikenlaan zijn er de andere rechte onverharde lanen, waarvan twee evenwijdig aan weerszijden van de eikenlaan; er staan veel kleine bunkers uit WO II, die van ondergeschikt belang zijn.

ad e.: de ezelwei ligt - als enige open plek naast het voorplein - ten westen van het kasteel en biedt van daaruit een fraaie blik op de rand van het bos en de eikenlaan.

PARKAANLEG van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden, met name door de nabijheid van het dorp

- vanwege de onregelmatige geometrische aanleg.