Omschrijving complex:

Het omgrachte, in oorsprong middeleeuwse slot Haamstede ligt aan de westrand van het gelijknamige dorp, het kasteeleiland is omgeven dorr een zware keermuur en is met het eenvoudig ingerichte voorplein verbonden via een brug met monumentale poort; het bijbehorende bos met een onregelmatig patroon van rechte lanen, in aanleg vroeg XIX of ouder (van een parkaanleg is eigenlijk geen sprake) ligt ten westen en noordwesten van het slot en grenst direct aan het duingebied van Schouwen. Het voorplein net buiten de gracht ten noorden van het huis wordt door een muur met een fraai inrijhek van de dorpsstraat, Ring genaamd, gescheiden; vanaf het voorplein loopt westwaarts een brede eikenlaan, de hoofdlaan, door het bos tot aan een hek aan de duinvoet. Het koetshuis ligt aan het noordelijke einde van genoemde muur. In de oksel van de eikenlaan en de westarm van de gracht ligt een weiland, de Ezelwei; het overige terrein is bedekt met bos. Het complex wordt in het westen begrensd door de Molenweg langs de duinen, in het noorden door de Nieuweweg, in het oosten door het dorp en in het zuiden door tuinen en bospercelen van derden langs de Noordstraat. De historische buitenplaats Haamstede omvat de volgende onderdelen: KASTEEL (1), PARKAANLEG (2), RUINE en KEERMUUR (3), KOETSHUIS (4), BRUG met POORT (5), INRIJHEK en MUUR (6), HEK (7) en TUINSIERADEN (8). Binnen het complex bevindt zich in de Ezelwei een nieuw gebouw, dat niet beschermenswaard is. Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

Hoewel de parkaanleg in tuinarchitectonische zin niet spectaculair is, kan het complex in landschappelijk-visuele zin als zeer belangrijk gekenmerkt worden vanwege de visuele en fysieke integratie in het oude dorpscentrum; het belangrijkste parkaspect is de lange eikenlaan.