Westerschouwen C 1684
Bij Ring 2, 4328 AE te Burgh-Haamstede

Omschrijving onderdeel 8:

TUINSIERADEN, bestaande uit: a. wapenleeuwtje, b. stel sokkels, c. ijzeren hekje.

ad a.: op de zuidelijke grachtmuur ten westen van het slot: kleine zandstenen, rechtopzittende wapenhoudende leeuw, XVII; wapen: De Clercq.

ad b.: op gazon ten westen van het kasteel: stel blauwstenen sokkels, waarop thans nieuwe urnen; vierkant, balustervormig op ingezwenket voetplaat; eerste helft XVIII; op zijvlakken, in laagreliëf, zwarte contourlijnen in L.XIV-stijl.

ad c.: tussen kasteel en ruïne (vroeger elders op het terrein): laag smeedijzeren sierhekje, XIXa; twee vleugels tussen twee eenvoudige dunne vierkante staafijzers; vleugels in het midden lager via zwak gebogen lijn; versieringen met krul-, cirkel- en boogmotieven.

TUINSIERADEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom