Westerschouwen C 1684
Bij Ring 2, 4328 AE te Burgh-Haamstede

Omschrijving onderdeel 6:

INRIJHEK en MUUR, XVIII; imposant inrijhek in de muur, die het voorplein afscheidt van de Ring, de brede dorpsstraat/plein. Hek: twee in de jaren zestig van de twintigste eeuw opnieuw opgetrokken bakstenen (ijsselsteenformaat) kruispijlers op ruitvormige (!) grondslag gedekt door natuurstenen dekplaten met kroonlijst; hierop natuurstenen wapenstenen met rijke kronen gedekt en versierd met acanthusbladeren; per steen twee wapens: één aan de kasteelzijde, één aan de dorpszijde; zwartgeverfde smeedijzeren hekvleugels met spijlen eindigend in speerpunten met vergulde koordkwasten. Muur: het deel ten noorden van het hek sluit aan op het koetshuis; rode baksteen met steunberen aan voorpleinzijde en hellende rollaag; het zuidelijke muurdeel eindigend bij de gracht is van gele ijsselsteentjes, gedekt met rollaag; aan de binnenzijde pilastervormige steunberen.

INRIJHEK en MUUR van algemeen belang

- vanwege de ouderdom