Westerschouwen C 1684
Bij Ring 2, 4328 AE te Burgh-Haamstede

Omschrijving onderdeel 5:

BRUG met POORT, in oorsprong XVIIa, in 1880 en ongeveer 1965 ingrijpend gerestaureerd, c.q. opnieuw opgetrokken; bakstenen brug met ijzeren leuningen staande op natuurstenen afdekplaten; vier exact halfronde bogen, waartussen fraaie Y-vormige ankers. Aan het einde (eilandzijde) van de brug de min of meer vierkante bakstenen poortmuur met kantelen; daarin de ronde poortdoorgang, die omlijst is met een band van afwisselend hardsteen en zandsteen; daarnaast pilasters in dezelfde steensoorten, aan de bovenzijde verbonden door een zandstenen kroonlijst; hierop een polychrome wapensteen met aan weerszijden cartouches met zwaarden; boven de pilasters bolvormige bekroningen in hoogreliëf; nieuwe houten poortdeuren in Renaissancestijl, bovenzijde ajour.

BRUG en POORT van algemeen belang

- vanwege de ouderdom