Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515644
Complexnummer
515639 - Havixhorst
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82857/182
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Meppel O 411
Bij Schiphorsterweg 36, 7966 AC te De Schiphorst

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 5: TUINMUREN met KAS en HONDEHOKKEN, XIXc; de moestuin wordt aan de noordwestzijde afgesloten door een bakstenen fruitmuur langs de gracht; aan grachtzijde trapsgewijs verspringende steunberen; muur gedekt met betonplaten; ongeveer in het midden tegen de muur gebouwd een kas met een bijzondere constructie van rondboogspanten; De kas heeft een langgerekt grondplan en is voorzien van een tegen de hoge ommuring aangebouwde gemetselde basis met natuurstenen afdekplaat. De gebogen gietijzeren spanten zijn geplaatst op de afdekplaat van de borstwering en de tuinmuur en worden intern gedragen door vier ranke en decoratieve gietijzeren kolommen waarover een T-profiel. Aan het T-profiel is het draaimechaniek (gebogen hengsels en een staand element met katrollen) voor de openslaande dakramen bevestigd. Aan de tuinkant zijn zes uitsteekramen geplaatst.

de voorgevels van het huis is met de beide bouwhuizen (ook de voorgevels) verbonden door hoge, kwartrondgebogen bakstenen muren met ezelsrug; doorgangen via ronde poortjes; de voorgevels van de bouwhuizen zijn aan de grachtzijde verlengd met korte stukken muur van hetzelfde type; tegen elk van deze twee muurstukken is aan voorpleinzijde een open honde-ren geplaatst: eenvoudige ijzeren traliehekken op smalle zandstenen voeting; vloeren van platte baksteen.

Waardering TUINMUREN met KAS en HONDEHOKKEN van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de oorspronkelijke nauwe functionele relatie met de buitenplaats

- vanwege de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik van de kas

- vanwege de bijzondere en vrij zeldzame constructie en vormgeving van de kas

- vanwege de vrij unieke kennels

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515639. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur met Kas en Hondehokken

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing