HISTORISCHE BUITENPLAATS DE HAVIXHORST Schiphorsterweg 36 te De Wijk

Omschrijving complex: De buitenplaats De Havixhorst ligt in het Reestdal enkele kilometers ten westen van De Wijk en bestaat uit een grote omgrachte rechthoekige huisplaats, XVII of ouder, waarop zich - symmetrisch opgesteld - het huis, de bouwhuizen met ertussen het voorplein, een schuur en de moestuin bevinden; in de moestuin nog een tuinmuur en een kas; in de as van het huis gelegen verbindt een dam met ijzeren hek het voorplein met de voorwei aan de Schiphorsterweg; in de wei een ronde kom en enkele solitairen; vanaf de Schiphorsterweg lopen twee oprijweggetjes naar de dam, waar ze in een V-vorm samenkomen; achter het huis (zuidwestzijde) buiten de gracht ligt een klein wandelbosje met oud loofhout, slingerpaden en een bescheiden vijverpartij; in de zuidhoek van het bos een rechthoekige akker; eveneens buiten de gracht ten noorden van het huis aan de Schiphorsterweg een kleine dienswoning; ernaast enige weilandjes. De aanleg van het wandelbos en de voorwei dateren in de huidige vorm uit de 19e eeuw. Aan de noordoostzijde wordt het complex begrensd door de Schiphorsterweg, aan de noordwestkant door een landweg, die naar enkele boerderijen leidt, en aan de zuidwest en -oostzijde door weilanden. Het complex bestaat uit: HUIS (1), PARKAANLEG (2), BOUWHUIZEN (3), DAM met HEK (4), TUINMUREN met KAS en HONDEHOKKEN (5), DIENSTWONING (6) en ZONNEWIJZERSOKKEL (7).

Binnen het complexgebied bevinden zich de volgende onderdelen die niet beschermenswaard zijn: De nieuwe inrichtingen van het voorplein, de moestuin en de zijtuin ten oosten van het huis; de nieuwe tuinmuur in de moestuin langs de noordoostarm van de gracht; de nieuwe aanbouw aan het linker bouwhuis.

Waardering De historische buitenplaats De Havixhorst is van algemeen cultuurhistorisch belang vanwege de ouderdom, de fraaie landschappelijke ligging en de hoge mate van gaafheid van de structuur van het complex; het is een goed voorbeeld van een Drentse havezathe.