Roermond D 5372
Bij Neerstraat 34, 6041 KC te Roermond
Roersingel 6, 6041 KX te Roermond

Inleiding

Werkplaats op enigszins taps toelopende plattegrond, met één korte zijde tegen het tussenlid naar het pakhuis gebouwd en voorzien van een sheddak. De werkplaats telt één bouwlaag en dateert uit 1917-1918.

Omschrijving

In baksteen, ijzer en glas opgetrokken werkplaats waarvan de (lange) zuidgevel is ingedeeld met twee maal twee brede en hoge gekoppelde met roeden ingedeelde vensters onder ontlastingsbogen ter weerszijden van een centraal geplaatste deur met gedeeld bovenlicht onder ontlastingsboog. De westgevel heeft boven een gecementeerde plint vier identieke vierkante vensters met ijzeren roeden en in de twee zijvlakken van de sheddaken een rondvenstertje. De noordgevel is blind, tussen de werkplaats en het pakhuis is in 1950 een laag tussenlid gebouwd waarover een sheddak met drie lichtkanten is geplaatst. Tussen de werkplaats en tussenlid een voormalige zijgevel met centraal geplaatste deur met links en rechts een identiek getoogd venster met ijzeren roedenverdeling.

Waardering

De werkplaats uit 1917-1918 met tussenlid uit 1950 vertegenwoordigt algemeen belang als substantieel en gaaf bewaard onderdeel van het pand Cillekens c.a. omdat het een historisch, logistiek element in het gehele complex vormt, met name op het bedrijfssegment ijzerbewerking. Architectuurhistorisch belang is vervat in de gaaf behouden gebleven hoofdvorm en hoofdconstructie terwijl de inmiddels tot binnenmuur getransformeerde korte zijgevel in indicerende en documentaire zin symbool staat voor het zich uitbreidende bedrijf en als zodanig een markant bouwkundig element uit de bedrijfsgeschiedenis vormt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Werkplaats