Inleiding

Het complex "Cillekens" bestaat uit een winkel met woonhuis aan de Neerstraat en een achtergelegen bedrijfsterrein waarop een toonzaal met kantoor en magazijn, een pakhuis en een werkplaats zijn gebouwd. Tussen en ten dele door de gebouwen loopt een bedrijfsspoorlijntje. Het complex dateert in oorsprong uit 1899, werd in de navolgende jaren uitgebreid en vervulde tot 1998 een rol in de ijzerhandel.

Omschrijving

Op een lang, relatief smal grondperceel tussen Neerstraat en Roersingel is voorzien in een winkel met woonhuis (1899-1900), met een aan de achterzijde vastgebouwde toonzaal met kantoor en magazijn (circa 1900, uitgebreid omstreeks 1940) en een pakhuis (1900-1901) alsook in een tussengelegen, smalle rechthoekige binnenplaats terwijl tegen de achtergevel van het pakhuis nog een werkplaats is opgetrokken (1917-1918). Over het bedrijfsterrein tussen Neerstraat en Roersingel loopt een smalspoorlijntje (1906-1907). De overige gebouwen op het bedrijfsterrein van "Cillekens" zijnde een toiletgebouwtje op de binnenplaats, een loods met plat dak, een woning aan de Roersingel en een restant van een remise genieten geen wettelijke bescherming. Het complex "Cillekens" valt binnen de grens van het beschermd stadsgezicht Roermond.

Waardering

Het complex "Cillekens" vertegenwoordigt algemeen belang op basis van de ouderdom van de samenstellende onderdelen, de functionele en ruimtelijke samenhang tussen de verschillende opstallen alsook hun relatie tot het spoorlijntje - dat als historische levenslijn van de bedrijfsvoering en productie geldt - en de betekenis voor de geschiedenis van nijverheid en industrie. Bouwhistorische waarden liggen o.a. verankerd in de toepassing van het systeem voor betonbouw in het pakhuis en in het gebruik van terrazzo. Voorts wordt gewezen op de gaafheid en de zeldzaamheid van het complex terwijl historisch-stedenbouwkundig belang gelegen is in de situering van "Cillekens" binnen de oude stad Roermond want het is in de breedte van het perceel en de diepte van de kavel exemplarisch voor de eerste stadsuitleg (omstreeks 1230).