Oosterhout M 6308
Oosterhout M 6309
Oosterhout M 6283
Oosterhout M 5010
Oosterhout M 4694
Bij Ridderstraat 88, 4902 AC te Oosterhout

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, XIXa,b; de parkaanleg bestaat uit een zeer kleine Engelse aanleg, die zich ten oosten en zuidoosten van het huis uitstrekt; het meest oostelijke stuk bestaat uit een bosje met oud loofhout, met name beuk en eik; er is een slingervijver, tevens restant van de omgrachting van het verdwenen huis Splijtenburg, en (restanten van) gebogen wandelpaden; over de versmalling van de vijverpartij lag ooit een brug; het westelijke deel, dichter bij het huis, is opener van structuur met een licht geaccidenteerd grasveld met fraaie oude beuken, in twee gebogen rijen geplant; een rode beuk en een oude eik als solitairen; direct ten oosten van het huis ook een kleine vijver. Van de moestuin in de zuidwesthoek van het terrein is geen inrichting bewaard gebleven; het is nu een grasveld; het voorplein tussen huis en koetshuis heeft een nieuwe bestrating van granietkeien; oude solitaire kastanje.

Waardering:

PARKAANLEG van algemeen belang vanwege de ouderdom vanwege de gaaf bewaarde hoofdstructuur als goed voorbeeld van een zeer kleinschalige 19e eeuwse landschappelijke aanleg