515869 - De Stille Hof
Hoogezand K 7144
Bij Knijpslaan 3, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

De BEGRAAFPLAATS is ontworpen in 1938 in een Gemengde tuinstijl en is gelegen op een deels omhaagd terrein, dat aan de voorzijde (oostkant) van de openbare weg wordt gescheiden door lindebomen. De begraafplaats is opgebouwd uit een centraal gelegen oprijlaan (oostzijde) die toegang verleent tot het poortgebouw en de daarachter gelegen begraafplaats. De oprijlaan wordt aan weerszijden geflankeerd door langgerekte vijvers die liggen in gazons waarin diverse soorten bomen (o.a. trompetboom, zuileik, berk, beuk), struiken (tua, conifeer, rododendron) en planten. De oprijlaan loopt achter het poortgebouw door en fungeert als lengte-as waarin twee perken. Aan het einde van de zichtas een oorlogsmonument met aan weerszijden een gemetselde stoep van vijf treden en een gemetseld muurtje waarachter een houten pergola. Vanuit het midden van de as lopen paden radiaalvormig uit en komen samen in een cirkelvormig pad dat rondom het centrale gedeelte van de as is aangelegd; tussen de paden groepen zerken afgescheiden middels taxushagen en diverse soorten struiken en bomen. Aan de noordzijde lopen de paden radiaalvormig door tot aan de nieuwe aanleg van 1995.

De begraafplaats is opgedeeld in vier klassen. De eerste klasse is gegroepeerd rondom de lengte-as, de tweede ligt aan de westzijde (achterkant) en de derde en vierde klasse liggen aan de noordzijde. Alle grafmonumenten hebben standaardafmetingen, ze zijn 85cm breed en 2m lang.

Begraafplaats van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een begraafplaats uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere parkachtige symmetrische aanleg van de begraafplaats

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van aanleg