Inleiding

Algemene BEGRAAFPLAATS met POORTGEBOUW genaamd `De Stille Hof' ontworpen in 1938 door tuinarchitect J. Vroom uit Glimmen in een Gemengde tuinstijl. Het centrale deel met vijvers aan de voorzijde (oostkant) stamt uit 1938 en is symmetrisch aangelegd langs een laan die fungeert als lengte-as. Het oudste graf stamt uit 1941. De begraafplaats is in de loop der tijd twee keer uitgelegd. Het linker gedeelte (zuidzijde) is in de zelfde stijl aangelegd en stamt uit 1950, het rechter gedeelte (noordzijde) is in 1995-96 aangelegd. Het poortgebouw, gelegen aan de oostzijde van de begraafplaats, is ontworpen door gemeente-architect M.J. Westerling in een Engelse landhuisstijl. Het gebouw bestaat uit een centraal gelegen poort met aan weerszijden vleugels: in de linker vleugel (zuidzijde) bevindt zich een dienstwoning en in de rechter vleugel (noordzijde) een aula. In 1956 is de aula intern verbouwd waardoor de indeling van zowel de zuid- als westgevel is gewijzigd. De klok die oorspronkelijk zat in de dakruiter is in WOII meegenomen door de Duitsers.

Het complex is gelegen op een groot rechthoekig terrein aan de Knijpslaan en grenst aan de zuidzijde aan de eveneens beschermde Nederlands-hervormde begraafplaats (Knijpslaan 1) uit 1668. Tegenover de begraafplaats ligt de algemene begraafplaats die stamt uit 1869.

Waardering

Algemene begraafplaats met poortgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een begraafplaats met poortgebouw uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de bijzondere parkachtige aanleg van de begraafplaats en de opvallende vormgeving van het poortgebouw

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen