515869 - De Stille Hof
Hoogezand K 7144
Knijpslaan 3, 9601 KA te Hoogezand

Omschrijving

Het POORTGEBOUW uit 1938 in Engelse landhuisstijl is opgebouwd uit een centraal gelegen volume (poort) met aan weerszijden vleugels. In de linker vleugel (zuidzijde) bevindt zich een dienstwoning, in de rechter vleugel (noordzijde) een aula.

Het deels onderkelderde poortgebouw is opgetrokken in witgeschilderde baksteen op een trasraam van donker gesinterde baksteen en wordt gedekt door een samengesteld schilddak waarop rietdekking met oranje nokvorsten; drie roodbakstenen schoorstenen; in de topgevels vlechtwerk van bruinrode baksteen; op het zuidelijk dakvlak van de linker vleugel en op het noordelijk dakvlak van de rechter vleugel een dakkapel waarin twee tweedelige vensters. Het centrale volume wordt bekroond met een koperen dakruiter met aan weerszijden galmgaten, beëindigd met een bol en slanke obelisk. De gevels worden geleed door vensters onder rollaag en onderdorpel van bruinrode baksteen.

In het middenrisaliet (topgevel) van de voorgevel (oostzijde) van het centraal gelegen volume een halfronde poort omlijst met bruinrode baksteen waarboven in ijzeren letters de naam `De Stille Hof'. In de poort een houten balkenplafond en een houten hekwerk (twee openslaande delen) met ijzeren rand; aan de linkerzijde een liggend tweedelig vierruits venster en de inpandige entree van de dienstwoning, die bestaat uit een houten paneeldeur waarin vier vensters onder rollaag waarvoor een twee treden hoge stoep. In de top van het middenrisaliet een staand tweedelig venster waarin glas-in-lood. Aan weerszijden van het middenrisaliet drie staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood.

In het middenrisaliet (topgevel) van de achtergevel (westzijde) centraal de poort; in de top een staand tweedelig venster waarin glas-in-lood.

In de zuidgevel van de linker vleugel (woning) een samengesteld tweedelig H-venster, twee openslaande houten terrasdeuren waarin glas met bovenlichten, op de hoek van de krimp een liggend samengesteld tweedelig venster en een liggend samengesteld tweedelig vierruits venster.

In de achtergevel (westzijde) dubbele opgeklampte houten schuurdeuren.

In de noordgevel vier liggende tweeruits vensters en een houten paneeldeur waarin vier vensters waarvoor een stoep.

In het INTERIEUR van de dienstwoning zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren, in de hal de houten bordestrap met houten leuning, in het toilet de tegelvloer en tegellambrizering.

In de zuidgevel van de rechter vleugel een niet-origineel staand venster, vier niet-originele vierkante vensters en een nieuwe entreepartij.

In de achtergevel (westzijde) niet-originele dubbele deuren en een niet-origineel samengesteld venster.

In de noordgevel vier staande vensters waarin gekleurd glas-in-lood; in de krimp een niet-origineel staand venster, een staand tweeruits venster en een samengesteld tweedelig vierruits venster.

Het interieur van de aula is verbouwd en is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Poortgebouw van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een poortgebouw uit de jaren dertig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen in Engelse landhuisstijl

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van het poortgebouw

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie met de begraafplaats

- vanwege de beeldbepalende ligging aan de Knijpslaan

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Poortgebouw Algemene begraafplaats

interieur aula