Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515873
Complexnummer
515872 - De Vijverhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82758/87
Kadastrale aanduiding
Hoogezand K 2708
Vijverstraat 14, 9601 CM te Hoogezand

Omschrijving

Omschrijving

VILLA met aangebouwde bergplaats opgetrokken in een donkerrode baksteen in klezoorverband. Het met riet gedekte, samengestelde dak heeft een houten overstek, rode vorstpannen op de nokken, en twee hoge gemetselde schoorstenen. De gevels worden overwegend geleed door staande vensters met roedenverdeling en gekleurd glas-in-lood. De hoofdentree bevindt zich aan de noordzijde en bestaat uit een houten deur met deurlicht met kruisvormige roedenverdeling en glas-in-lood, met aan weerszijden een venster met kruisvormige roedenverdeling, samengevat onder één houten luifel met houten console, waarop geschilderd staat "de Vijverhof". Boven de entree een doorgetrokken geveldeel met hoge gemetselde schoorsteen, waarin een venster met vier zesruits ramen met glas-in-lood onder een houten overstek. Links van de entree een rond venster met roedenverdeling en glas-in-lood.

In de oostgevel een zeshoekige erker onder een rieten steekkap met vijf ramen met glas-in-lood bovenlichten; rechts van de erker een rondboogvenster met kruisvormige roedenverdeling en onder het overstek een venster met drie zesruits ramen.

De achtergevel (zuid) heeft een driezijdige uitbouw met plat dak en goot op houten klossen, waarin twee paar openslaande terrasdeuren met in de beide zijgevels een zesruits venster; rond het platte dak een hek, bestaande uit houten pijlers met kruisvormige houten hekken ertussen. Het dak is bereikbaar via twee paar openslaande glasdeuren tussen twee zesruits deurlichten. In het dakvlak erboven een met riet beklede dakkapel met een kozijn met vier zesruits ramen. Links van het uitgebouwde deel een vierruits venster (niet oorspronkelijk) en in de geveltop een rond venster. Op de hoek van de zuid- en de westgevel een tot de uitbouw doorlopende gemetselde bloembak.

In de westgevel een houten deur met aan weerszijden een dubbel venster (alle niet origineel, 1952); in het dakvlak erboven een met riet beklede dakkapel met een gebogen kozijn met twee vierruits ramen.

De westgevel gaat over in de aangebouwde BERGPLAATS, met in de westgevel twee dubbele zesruits vensters en een houten deur met kijkgat onder een bovenlicht; in de noordgevel een dubbel zesruits venster met houten luiken; in de oostgevel drie kleine liggende vensters. In de kap een gebogen rieten dakkapel met gebogen venster en een hoge gemetselde schoorsteen.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de kamer de nis met houten lambrizering en houten balkenplafond, de houten parketvloer; in de hal de houten lambrizering, de tochtdeur tussen twee zijlichten met kruisroeden en glas-in-lood, de houten wenteltrap met houten lambrizering en leuning.

Waardering

Villa met aangebouwde bergplaats van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met vrijstaande garage uit 1939

- vanwege de sobere, verzorgde vormgeving

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van zowel het in- als het exterieur

- vanwege de beeldbepalende hoekligging bij en de ruimtelijk-visuele relatie met het park

- vanwege de ligging in de als gebied met bijzondere waarden aangewezen Oosterparkbuurt

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515872. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1939
exact
verbouwing
1952
1952
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden