Wijk aan Zee en Duin B 10873
Westerhoutweg 22, 1942 HK te Beverwijk

Inleiding

Voormalige DIENSTWONING uit 1913, deel uitmakend van het complex 'Westerhout'. Deze aan de zuidoostzijde van de Westerhoutweg gelegen dienstwoning werd gebouwd naar ontwerp van J. Pieck in een bij het aan de overzijde van de weg gelegen landhuis Westerhout aansluitende, maar soberder neo-Hollandse renaissancestijl. Opdrachtgever was jonkheer G.S. Boreel, oud-burgemeester van Beverwijk en eigenaar van het landgoed Westerhout. In dit pand woonde de huisknecht met zijn gezin.

Omschrijving

Op nagenoeg rechthoekig grondplan gebouwd woonhuis bestaande uit een parterre, een zolderverdieping met borstwering, en een met gesmoorde kruispannen gedekt zadeldak waarvan de noklijn haaks staat op de weg. De buitengevels zijn opgetrokken in bruine machinale baksteen in kruisverband (voor- en achtergevel, rechter helft linkerzijgevel) of halfsteens verband (rechterzijgevel, uitgebouwde linker helft linkerzijgevel) en voorzien van gesneden voegen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer en de gordingen bevinden zich in de voor- en achtergevel en in de rechterzijgevel sierankers. De vensters worden ontlast door segmentbogen. De kopse voor- en achtergevel zijn uitgevoerd als trapgevel. De zijgevels worden bovenaan beëindigd door een lijstgoot op geprofileerde klossen.

In het midden van de voorgevel (NW) bevindt zich zowel op de begane grond als de verdieping een kruisvenster met vierruits bovenramen. De onderramen van het verdiepingvenster zijn eveneens vierruits, die van het parterrevenster enkelruits. De begane grond heeft links een klein zesruits venster die de symmetrie doorbreekt. De vensters in de voorgevel waren voorzien van luiken.

De symmetrische rechterzijgevel (ZW) telt twee kruisvensters als beneden in de voorgevel. Recht boven beide vensters staat onderaan het rechterdakschild een dakkapel met zestienruits stolpraam en plat dak (en hoger een klein legraam). Het linkerdakschild heeft links een vergelijkbare dakkapel waarvan de zijkanten nog bekleed zijn met leien. In de rechter helft van de linkerzijgevel (NO) bevindt zich een paneeldeur met achtruits bovenlicht, en ter weerszijden hiervan een klein zesruits venster dat hoog in de gevel is aangebracht (de linker in een smal risalerend gevelvlak). Het linker gedeelte van de linkerzijgevel is uitgebouwd onder een aangekapt lessenaardak waarop eveneens gesmoorde kruispannen. In de voorzijde (NW) van deze rechthoekige bijkeukenuitbouw bevindt zich een paneeldeur met bovenin een zesruits liggend raam. Deze deur heeft evenals de voordeur een kleine stoep van gele baksteen. De noordoostgevel van de bijkeuken is blind. De achtergevel (ZO) telt drie parterrevensters: twee kruisvensters als in de voorgevel en rechts een kleiner zesruits openslaand venster. Middenboven bevindt zich een zoldervenster als in de voorgevel. Het interieur verkeert nog vrijwel in de originele staat en is onder meer voorzien van paneeldeuren, een door een enkele deur met elkaar in verbinding staande voor- en achterkamer die beide voorzien zijn van een vlak stucplafond en een zwartmarmeren schouw met bovenaan de gepleisterde bovenboezem een kroonlijst, in de keuken linksachter een schouw met boven de witbetegelde haard een bordenplank op consoles, een vaste servieskast met dubbele glasdeur (beide deurhelften achtruits) waaronder paneeldeurtjes, en een vloer van crèmekleurige en zwarte plavuizen in diagonaal schaakbordpatroon, in de hal een dito vloer en een scheluwe bordestrap waarlangs een houten spijlenleuning, en onder de hal een kelder met een vloer van rode plavuizen. De zolderverdieping heeft een met brede delen beschoten gordingenkap en een vergelijkbare indeling als beneden: vanaf de overloop geven paneeldeuren toegang tot twee door een paneeldeur met elkaar verbonden slaapkamers, beide met een plankenvloer, een vlak plafond van kraalschroten, een gepleisterd rookkanaal, en een vaste legkast. Een luik in het plafond van de achterste slaapkamer gaf toegang tot de vliering. Linksachter bevindt zich een badkamer.

Waardering

De voormalige dienstwoning is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische wwarden als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'Westerhout', gebouwd in Neo-Hollandse Renaissance stijl naar ontwerp van J. Pieck grotendeels gaaf bewaard, zowel exterieur als interieur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Boreel, jhr. G.S. ; Noord-Holland