515992 - Onze Lieve Vrouwe ter Nood
Bij Kapellaan 6, 1851 PE te Heiloo
Bij Kapellaan 8, 1851 PE te Heiloo

Omschrijving

Vrijstaand RUSTALTAAR met centrale plattegrond vermoedelijk gerealiseerd ten tijde van de aanleg in het tweede decennium van de twintigste eeuw als onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'. In het materiaalgebruik met onder meer boomstammen en riet, is aansluiting gezocht bij de natuurlijke omgeving. Het rustaltaar is opvallend gesitueerd naast de vijver en in de zicht-as vanaf de noodkerk. De witmarmeren altaartafel is van recente datum (XXd). Het rustaltaar bestaat uit een rond podium waarop in een ruime cirkel zes boomstammen staan die een rietgedekt kegeldak dragen dat bekroond wordt door een vergulde wereldbol met kruis. De geteerde boomstammen zijn bovenaan ter weerszijden voorzien van (deels verdwenen) zijtakken. Het podium is gemetseld van rode machinale baksteen waalformaat in koppenverband met platvolle voeg. Tegen de westzijde ervan is in dezelfde baksteen een brede trap gemetseld waarvan de drie treden de ronde vorm van het podium volgen. Het podium heeft een vloer van witte en lichtgele tegels in schaakbordpatroon omgeven door twee randen rode tegels en een dubbele rollaag van rode waalsteen waartussen een gleuf gevuld met grond bestemd voor bloemen of planten. Op de binnenste rollaag staan zes gemetselde poeren van rode waalsteen waaraan de zes boomstammen met twee ijzeren banden bevestigd zijn. De sporen onder het dak rusten op een door de boomstammen gedragen houten ring.

Waardering

Vrijstaand rustaltaar gesitueerd in de aanleg in Engelse landschapsstijl is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het bedevaartscomplex 'Onze Lieve Vrouwe ter Nood'.

Ja Religieuze gebouwen Vanwege onderdelen kerk Altaar Rustaltaar vrijstaand in tuin

rustaltaar